top of page

Visit Brabant: een weekend Helmond

Helmond is de 5e stad van Brabant en nauw verbonden met het nabijgelegen Eindhoven. De stad heeft diverse bezienswaardigheden, musea, kunstwerken en talrijke restaurantjes. Het is omringd door natuurpark De Peel, en op die manier dé perfecte plek om cultuur en natuur te combineren in één weekend.


Helmond Nederland

Theater Het Speelhuis is gebouwd in en rondom de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk, waardoor de leegstaande kerk een mooie nieuwe bestemming heeft gekregen. Via de stijlvol ingerichte nieuwbouw kom je het theater binnen; de zalen bevinden zich in de kerk zelf, welke geheel in oorspronkelijke staat is gebleven. Dit is echt een unieke plek om naar het theater te gaan!Theater Het Speelhuis in Helmond

Theater Het Speelhuis in Helmond

Theater Het Speelhuis in Helmond

Helmond is van oudsher bekend als internationale textielstad. De Koninklijke Textielfabriek Raymakers is opgericht in 1773. Zij produceren o.a. velours interieur-stoffen welke wereldwijd worden verkocht. Hier zit ik onder een 'kroonluchter' gemaakt van stukjes stof.


Lonnies Planet bij Koninklijke Textielfabriek Raymakers in Helmond

Bij Vlisco maken ze sinds 1846 de prachtigste Afrikaanse stoffen voor de (west) Afrikaanse markt. In de factory outlet (geopend van maandag t/m zaterdag) heb ik als een kind in een snoepwinkel rondgewandeld, je ziet er zoveel uiteenlopende printjes en de mooiste kleuren!Vlisco in Helmond

Kasteel Helmond is de grootste waterburcht van Nederland en ligt in het hartje van de stad. De bouw van het kasteel is gestart in 1325. Tegenwoordig dient het kasteel als museum met vaste én wisselende exposities. Sinds 2018 is het mogelijk de zoldertour 'Kasteel in Brand!' te boeken. Je dwaalt, onder leiding van een gids, over de diverse zolders om 'op zoek te gaan' naar de oorzaak van de brand in 1549 (geschikt vanaf 8 jaar).Lonnies Planet in Helmond

Huis met de Luts is het oudste huis van Helmond (ca. 1450). Het is herbouwd na een grote stadsbrand eind 16e eeuw. Het was oorspronkelijk een herberg en heeft door de jaren heen verschillende bestemmingen gehad zoals o.a. bakkerij en apotheek. Sinds enkele jaren heeft het pand haar oorspronkelijke horecafunctie weer terug en zijn ze bij restaurant Il Borgo bekend vanwege hun heerlijke Italiaanse specialiteiten, ijs en chocolade. Op de 1e verdieping ligt een sfeervolle wijnbar.


Markt 7


Restaurant Il Borgo in Helmond

Restaurant Il Borgo in Helmond

De 18 Kubuswoningen uit 1974 zijn ontworpen door Piet Blom. Leuk weetje: deze stonden er eerder dan de kubuswoningen in Rotterdam! Ik heb er eentje mogen bezoeken en was aangenaam verrast door de originele indeling, hoeveelheid licht en leuke doorkijkjes naar buiten. De 3e verdieping is dé perfecte plek om een bed te plaatsen vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de sterrenhemel.Kubuswoningen in Helmond

Kubuswoning in Helmond

Hotel West-Ende van Golden Tulip is gelegen in een monumentaal pand uit 1880, en is een heel aangename plek om te verblijven gedurende een weekendje Helmond. Het 4-sterren hotel ligt midden in de stad, en vrijwel alle bezienswaardigheden bevinden zich op wandelafstand.Hotel West Ende in Helmond

Aan de hand van een plattegrond (welke gratis verkrijgbaar is bij het VVV kantoor) maak je een stadswandeling van 1 tot 1,5 uur waarin je onderweg zo'n 70 beelden ziet en langs 5 kunst-galerieën komt. Onderstaand beeld met meisje en vogel staat in de wijk Brandevoort.


☞ VVV kantoor: Watermolenwal 11

Op zondag gesloten.


Kunstroute Helmond

Kunstroute Helmond

Kunstroute Helmond

De wijk Brandevoort is gebouwd volgens de principes van New Urbanism. Doordat diverse architecten hebben gewerkt aan de bouw is er een zeer afwisselend straatbeeld ontstaan. Een groot deel van de wijk is aangelegd in de stijl van een 17e eeuwse stad met mooie herenhuizen aan grachten.


Lonnies Planet in Brandevoort Helmond

Bereikbaarheid


De trein brengt je naar Helmond binnen:


- 10 minuten vanuit Eindhoven

- 30 minuten vanuit Tilburg

- 40 minuten vanuit Den Bosch

- 1 uur en 20 minuten vanuit Nijmegen

- 1 uur en 30 minuten vanuit Maastricht


 

Meer van Brabant ontdekken?

Ga je misschien ook naar Eindhoven? Bekijk dan mijn blog post:

 

↓ Bewaar op Pinterest ↓


Lonnies Planet in Helmond Pinterest post

 

Ik ben door Visit Brabant uitgenodigd om '24 uur Helmond' te ervaren.

 

bottom of page