Visit Brabant: een weekend Helmond


Helmond is de 5e stad van Brabant en nauw verbonden met het nabijgelegen Eindhoven.

De stad heeft diverse bezienswaardigheden, musea, kunstwerken en talrijke restaurantjes. Het is omringd door natuurpark De Peel, en op die manier dé perfecte plek om cultuur en natuur te combineren in één weekend.

Theater Het Speelhuis is gebouwd in en rondom de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk, waardoor de leegstaande kerk een mooie nieuwe bestemming heeft gekregen. Via de stijlvol ingerichte nieuwbouw kom je het theater binnen; de zalen bevinden zich in de kerk zelf, welke geheel in oorspronkelijke staat is gebleven. Dit is echt een unieke plek om naar het theater te gaan!

Helmond is van oudsher bekend als internationale textielstad.

De Koninklijke Textielfabriek Raymakers is opgericht in 1773. Zij produceren o.a. velours interieur-stoffen welke wereldwijd worden verkocht. Hier zit ik onder een 'kroonluchter' gemaakt van stukjes stof.

Bij Vlisco maken ze sinds 1846 de prachtigste Afrikaanse stoffen voor de (west) Afrikaanse markt. In de factory outlet (geopend van maandag t/m zaterdag) heb ik als een kind in een snoepwinkel rondgewandeld, je ziet er zoveel uiteenlopende printjes en de mooiste kleuren!

Het kasteel is de grootste waterburcht van Nederland en ligt in het hartje van de stad. De bouw van het kasteel is gestart in 1325. Tegenwoordig dient het kasteel als museum met vaste én wisselende exposities. Sinds 2018 is het mogelijk de zoldertour 'Kasteel in Brand!' te boeken. Je dwaalt, onder leiding van een gids, over de diverse zolders om 'op zoek te gaan' naar de oorzaak van de brand in 1549 (geschikt vanaf 8 jaar).

Huis met de Luts is het oudste huis van Helmond (ca. 1450). Het is herbouwd na een grote stadsbrand eind 16e eeuw. Het was oorspronkelijk een herberg en heeft door de jaren heen verschillende bestemmingen gehad zoals o.a. bakkerij en apotheek. Sinds enkele jaren heeft het pand haar oorspronkelijke horecafunctie weer terug en zijn ze bij restaurant Il Borgo bekend vanwege hun heerlijke Italiaanse specialiteiten, ijs en chocolade. Op de 1e verdieping ligt een sfeervolle wijnbar.

De 18 Kubuswoningen uit 1974 zijn ontworpen door Piet Blom. Leuk weetje: deze stonden er eerder dan de kubuswoningen in Rotterdam! Ik heb er eentje mogen bezoeken en was aangenaam verrast door de originele indeling, hoeveelheid licht en leuke doorkijkjes naar buiten. De 3e verdieping is dé perfecte plek om een bed te plaatsen vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de sterrenhemel :)

Hotel West Ende is een heel aangename plek om te verblijven gedurende een weekendje Helmond. Het ligt midden in de stad en vrijwel alle bezienswaardigheden bevinden zich op wandelafstand.

Kunstroute

Aan de hand van een plattegrond (welke gratis verkrijgbaar is bij het VVV kantoor) maak je een stadswandeling van 1 tot 1,5 uur waarin je onderweg zo'n 70 beelden ziet en langs 5 kunst-galerieën komt. Onderstaand beeld met meisje en vogel staat in de wijk Brandevoort.

De wijk Brandevoort is gebouwd volgens de principes van New Urbanism. Doordat diverse architecten hebben gewerkt aan de bouw is er een zeer afwisselend straatbeeld ontstaan. Een groot deel van de wijk is aangelegd in de stijl van een 17e eeuwse stad met mooie herenhuizen aan grachten.

Meer van Brabant ontdekken?

Als je een dagje BREDA op de planning hebt staan, neem dan zeker hier een kijkje voor de leukste adresjes van Eliane Roest!

Of ja je misschien naar EINDHOVEN? Bekijk dan mijn blog hier.

NOTE: Ik ben door Visit Brabant uitgenodigd om '24 uur Helmond' te ervaren.

#TheNetherlands

  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle